Advert
Advert
Advert

Türkiye’nin En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı

Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMAR) bünyesinde faaliyetlerini sürdürecek olan Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA), gastronomi dünyasına akademik bir yenilik getirmek üzere 12 Mayıs’ta açıldı. TGA, öğrencilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası önemli birçok etkinliğe ve Türk mutfağıyla ilgili önemli araştırmalara ev sahipliği yapacak.

Türkiye’nin En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı
Türkiye’nin En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı Admin
Bu içerik 468 kez okundu.
Advert

Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMAR)’ a bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA) yapılan bir törenle kapılarını açtı. İçeriği ve bin metrekarelik büyüklüğü ile Türkiye’de bir ilk olan Thermopolium Gastronomi Merkezi (TGA) Türk Mutfak ve Kültürü Araştırma Merkezi’ne bağlı olarak lisansüstü öğrencilerinin gastronomi alanında inceleme ve araştırmalarının yanı sıra Uluslararası Şef Deniz Orhun’un katkılarıyla eğitimlere ev sahipliği yapacak.

Thermopolium Gastronomi Merkezi’nin açılışına; Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal Uluslararası Master Şef Deniz Orhun, TÜMAR ve TGA Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut katıldı.

7’DEN 70’E EĞİTİM

Gastronomi Merkezi’nin Başkent Üniversitesi bünyesinde olmasına dikkati çeken Uluslararası Master Şef Deniz Orhun, “Burası bilimin merkezi olduğu için gastronominin bilimsel açıdan incelenmesi bizim için önemli” dedi. Ankaralılara 7’ den 70’ e eğitim verebilecek bir merkez açıldığını kaydeden Şef Deniz Orhun, “Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı olarak kurulan Thermopolium Gastronomi Akademisi Ankaralılara eğitim vermek amacı ile 7’den 70’ e eğitim verebileceğimiz, özellikle üniversite ortamını soluyup güzel projelerde yer alabilecekleri bir merkez oldu.

Toplumlar sağlık maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Bu nedenle kötü beslenmenin getirdiği hastalıkları azaltmak, iklim değişimlerinden minimum etkilenmek için güçlü beslenmemiz gerekiyor. Bunun yanında global gastronomide; enerji tasarrufu yapmamız gereken bu dönemde yediklerimiz davranışlarımız oluyor. Bu bilinçte öğrencileri, bu modern mutfakta yetiştirmek bizim için kolay olacak. Başkent Üniversitesi, bu mutfakla; Türk mutfağının hem bilimsel hem de kültürel yönünü ön plana çıkarmayı hedefliyor.  Uluslararası ortamda tanıtabileceğimiz, öğrencilerimizi yetiştirebileceğimiz bir mutfak açıldı” diye konuştu.

İnsan yaşamında en temel gereksinim beslenmenin toplumsal kimliğin oluşmasında önemli bir role sahip olduğunu söyleyen TÜMAR ve TGA Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut, “Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsünde bulunan Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı olarak kurulacak olan TGA gastronomi araştırmalarına ev sahipliği yapacak Ankara’nın en büyük gastronomi akademisi oldu” dedi.

“DÜNYADA TÜRK MUTFAĞI GİBİSİNİ BULMAK ZOR”

En iyi mutfağın Türk mutfağı olduğunu kaydeden Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, “Yeni bir iş alanı, yeni bir meslek gelişen dünyada Türkiye’de aranan meslekler haline gelen gastronomiyi hizmete aldık. Kültür ve yemeğin birleşimi yurdumuzun her köşesinde ayrı bir yemek kültürü ve güzellik var. En iyi mutfak Türk mutfağıdır” açıklamasında bulundu.

Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal ise açılışta yaptığı konuşmada “Başkent Üniversitesi'ni kurduktan sonra değişik bölümler oluşturduk. Türk mutfağı ile ilgili önemli kaynaklar belgeler var bunları değerlendirmek ister misiniz dediler. Ocak olmadan yemek yapabilir misiniz? Marifet orada, ocak olmadan yemek yapabilmekte onun anahtarı bizdedir. Dünyada birçok yer gördüm bizim yemeklerimizin tadını bulmak zor. Aşçılarımız marifetli bu konuda enerjiye ihtiyacımız var enerji olmadan bir şey yapamazsınız” şeklinde konuştu.

Renkli gösterilere sahne olan açılışta; aşçılar moda defilesi de gerçekleşti. ‘Dekanlar ve Müdürler Yarışıyor’ etkinliğinde ise dekanlar ve müdürler hünerlerini sergileyerek en güzel makarnayı yapmak için birbirleri ile yarıştılar. 7 kişinin yer aldığı yarışmacılardan ilk üç kişiyi Süreyya Üzmez, Deniz Orhun, Hüseyin Özer puanlama yaparak belirledi.

Advert
YORUMLAR
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Tanrıkulu'dan yeni bakan Sarıeroğlu hakkında soru önergesi
Tanrıkulu'dan yeni bakan Sarıeroğlu hakkında soru önergesi
Adana’da vinç kazasında ölenlerin sayısı 5 oldu
Adana’da vinç kazasında ölenlerin sayısı 5 oldu